Het kindvriendelijke skigebied Châtel in Frankrijk

Mocht je denken dat Oostenrijk het alleenrecht heeft op gezellige, kindvriendelijke skidorpen, dan heb je het mis. Wij gingen een kijkje nemen in Chatêl en kwamen tot de ontdekking dat ook Frankrijk beschikt over charmante skioorden.

Chatêl ligt onder het Meer van Genève, tegen de grens met Zwitserland aan. Hier vind je geen hoogbouw. In dit leuke dorpje liggen mooie chalets direct aan de piste. En hoewel Chatêl in het grote skigebied van Portes du Soleil ligt, voelt Chatêl heel gemoedelijk aan. Skiën op hoog niveau en gemoedelijkheid gaan hier dus hand in hand. 

Het Famille Plus label

In Frankrijk reiken ze voor kindvriendelijke skioorden het Famille Plus Label uit. Erg makkelijk, want zo kun je in een oogopslag zien wanneer een skioord geschikt is voor kinderen.

Ook ons gemoedelijke dorp Châtel is in het bezit van het Famille Plus Label. Dit houdt onder andere in:

  • dat er entertainment en activiteiten voor alle leeftijden zijn;
  • dat de prijzen van de skipassen per leeftijdscategorie verschillen;
  • dat er professionals in het gebied werkzaam zijn, speciaal voor de kinderen;
  • dat er dichtbij een medische hulppost is.

Een kinderskigebied in het grotere gebied

Daarnaast heeft Châtel een fantastisch kinderskigebiedje waar de kinderen veilig het skiën onder de knie kunnen krijgen. Met lopende banden, kinderliften en genoeg glooiende hellingen.

Er zijn maar liefst 5 skischolen aanwezig, waarvan Club Piou Piou de allerkleinsten vanaf 3 jaar al les geeft.

Voor de gevorderde skiër biedt Châtel natuurlij ook voldoende uitdaging, het dorp is gelegen midden in het skigebied Portes du Soleil. Met 580 kilometer aan pistes is hier voor ieder wel wat wils! Het gebied is zeer veelzijdig, je skiet bijvoorbeeld ook naar Zwitserland. Grote jongen als je in een week tijd alle pistes gezien hebt!

Andere activiteiten

Vinden je kinderen de sneeuw wel erg leuk, maar willen ze gaan sleeën? In het Pré-la-Joux gedeelte zijn er twee rodelbanen: eentje voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar en de andere baan voor kinderen vanaf 6 jaar. 

Daarnaast worden er ook activiteiten voor kinderen georganiseerd. Tijdens schoolvakanties is er eenmaal per week een kindershow en worden er op dinsdagen worden er allerlei spelletjes georganiseerd.

Zo kunnen kinderen op woensdagen deelnemen aan workshops, onderverdeeld in verschillende leeftijdscategorieën.

Zijn de kinderen nog niet moe en willen ze zwemmen? Dan kan dat in het Aquacentrum. Voor ouders is er een sauna en zijn er massages mogelijk. 

Het gezellige dorp Châtel

Veel wintersportdorpen in Frankrijk bestaan uit betonnen appartementencomplexen, alleen bewoond in de winter. Châtel is niet zo'n dorp. Met zijn gezellige centrum is het dorpje ook een aanrader voor de zomervakantie. 

Om een goed beeld te krijgen van Châtel, kun je opstappen op het toeristische treintje dat elke dinsdag en donderdag door het dorp rijdt.

Het verbaasde ons niet, maar Chatêl kent geen bruisende uitgaansleven. Hier vind je dus geen après-ski tenten. Maar je kunt wel gezellig na het skiën wat drinken in leuke cafeetjes. Ideaal als je op vakantie met kinderen bent.

In het dorp leven nog veel lokale mensen, die vooral van de landbouw leven. Om eens te zien hoe een echt streekproduct wordt gemaakt, kun je een bezoek brengen aan de kaasboerderij.