Onze ervaring met wintersport bij Landal Marina Lipno in Tsjechië: ideaal met kinderen!

Bij Landal Marino Lipno in Tsjechië heb je een wintersportvakantie in combinatie met het bekende concept van de Landal Vakantieparken. Want ook in Tsjechië zit een heel leuk vakantiepark van deze ‘groene’ keten. Ga je hier in de zomer vooral naartoe voor de watersport, in de winter ligt de nadruk natuurlijk op de wintersport! Cindy probeerde het voor jullie uit met haar man en twee zoontjes.

Op wintersport naar Tsjechië: ja of nee?

Wij gaan op vakantie en we nemen mee: Buurman & Buurman!

Op wintersport naar Tsjechië?! Als fervent Oostenrijk- en Italië-liefhebber had ik eerlijk gezegd nooit gedacht, dat ik dat ooit zou doen.

Tsjechië….dat ligt toch helemaal niet hoog? Dat is toch niet sneeuwzeker genoeg? Ja, goedkoop is het dan weer wèl. Maar nee, toch maar niet.

Totdat je wordt gevraagd om een weekje Landal Marina Lipno in de voorjaarsvakantie uit te komen proberen. Dan overwint de nieuwsgierigheid het tóch van de twijfel!

Dus daar gaan we, op naar Tsjechië! Aangezien wij ‘nachtrijders’ zijn, vertrekken wij op vrijdagavond laat, zodat de jongens hopelijk zo veel mogelijk slapen.

Niet alleen onze twee zoontjes, maar óók Buurman & Buurman zitten op de achterbank. Wie kent ze niet: het komische klusduo uit de bekende kinderfilmpjes, die al meer dan veertig jaar bedacht en gemaakt worden in Tsjechië? De buurmannen gaan dus graag met ons mee terug naar hun ‘roots’! 

De Tsjechische Bollo

Een warm welkom door Bollo!

Zaterdagochtend arriveren we al vroeg. Echter, meteen bij aankomst wordt mijn idyllische plaatje van Landal Marina Lipno bedekt met een dik pak sneeuw, gelegen aan het diepbevroren Lipnomeer, aan diggelen geslagen. Onze vrees wordt waarheid en spontaan wil ik bijna ‘Groen is gras, groen is gras….’ gaan zingen.

Onze jongens lijken echter niet uit het veld geslagen. Want het warme welkom van Bollo de Beer maakt voor hen al veel goed. Ja, ook in Tsjechië is Bollo gezellig van de partij op het vakantiepark!

Ik besluit me dus over mijn teleurstelling heen te zetten en hoop op sneeuw op de berg….

De dame bij de receptie weet mij gelukkig meteen gerust te stellen. Ja hoor, in het kinderland en op diverse pistes ligt gewoon sneeuw. En er wordt dus ook skiles gegeven. Een dik pak was leuker geweest, maar hier zijn we ook al héél blij mee. Nu kunnen de jongens lekker ‘doorpakken’ met hun skilessen na de basis van vorig jaar.

Snoephuisjes in zachte tinten bij Landal Marina Lipno

De 'boulevard' van Landal Marina Lipno....láter die week! ;-)

Tegelijkertijd met ons arriveert een buslading vol schoonmaaksters om alle huisjes onder handen te nemen. Blijkbaar zat het park afgelopen week vol en het ziet er naar uit, dat het nog wel een tijdje gaat duren, voordat we in ons huisje kunnen. We zijn dan ook erg vroeg door de nachtrit.

We beginnen dus met koffie en thee in het café. Even rustig wakker worden. Daarna besluiten we een wandeling over het park en door de directe omgeving te maken. Dan weten we gelijk alles te vinden.

Landal Marina Lipno is een sfeervol vakantiepark, pal aan het Lipnomeer. In de zomer ligt het hier vol met (zeil)boten in de jachthaven, waarlangs een soort van boulevard loopt.

Hier vind je onder andere Restaurant Marina en Café - Loungebar Molo, beide met een terras met uitzicht op de haven. Als fervent zeilliefhebbers voelen wij ons hier dan ook meteen thuis. Maar….we zijn hier nu niet voor de watersport! Is het meer ’s winters bevroren, dan kun je hier overigens geweldig schaatsen. Maar helaas….op dit moment kan ik mijn jongens beter een surfplankje geven.

Lekker wandelen langs de haven

Je kunt hier verblijven in een geschakelde bungalow of een appartement, van 2 tot 10 personen. De appartementen, boven met ruim balkon en onder met terras, zijn ondergebracht in fraai vormgegeven gebouwen, vooral degenen, die aan het water gelegen zijn.

Alle gebouwen zijn ook nog eens geschilderd in lieflijke pasteltinten, te weten zachtgeel, zachtroze en zachtblauw. Die kleuren doen me denken aan het snoephuisje van de heks uit Hans & Grietje, dus ik waan mij meteen in het Sprookjesbos.

Verspreid over het park vind je diverse leuke speeltoestellen voor de kids en tafeltennistafels.

En op circa 1 km afstand zit de Sportsarena, waar je gezellig een partijtje kunt bowlen, tennissen of klimmen op de klimwand.

Om de hoek van het park loop je zó het dorpje Lipno nad Vltavou in. Langs de doorgaande weg vind je eigenlijk meteen alles wat je nodig hebt: diverse restaurants / pizzeria’s, een klein supermarktje waar je ’s ochtends ook nog eens heerlijke verse broodjes kunt halen, een ijssalon, een sportzaak en een apotheek. Ideaal dus!

Deze 'vis' aan het water trekt veel bekijks

Zwembad, binnenspeeltuin èn de Lipno Card!

Lekker spelen in de binnenspeeltuin

Hierna besluiten wij naar de binnenspeeltuin te gaan, zodat de jongens zich even lekker kunnen uitleven na de lange autorit.

De binnenspeeltuin bevindt zich in één gebouw met het zwembad. Beide zijn van het kaliber klein maar fijn….maar méér heb je ook niet nodig.

In de omgeving is zo veel leuks te zien en te doen, dat dit ruim voldoende is voor een middagje slecht weer of ter afsluiting van een leuke dag. Of om de wachttijd op je huisje te overbruggen, zoals in ons geval.

Het zwembad en de binnenspeeltuin liggen óp het park, maar zijn eigendom van de gemeente. Ze líjken dus bij het park te horen, maar niets is minder waar. Het enige, waar je dit eigenlijk aan merkt, is dat je hiervoor entree moet betalen.

Maar…..daar komt ‘ie…..schaf vóórdat je hier naar binnen gaat bij de receptie de Lipno Card aan. Hiermee krijg je korting op de entree voor het zwembad, twee uur plus één gratis in de binnenspeeltuin, korting op je skipas èn extra gratis ritten op de nabij gelegen rodelbaan (waarover later meer). Kosten: 100 kroon borg (circa € 4,-, winter 2020). Lever je de kaart na afloop van je vakantie weer in bij de kassa van de skilift, dan krijg je deze borg weer netjes retour.

Ons huisje met Comfort-pakket

Samen met de buurmannen kijken naar Buurman & Buurman!

Na een paar uurtjes binnenspeeltuin, waar we gelijk een (goedkope!) pizza als lunch besteld hebben, kunnen we rond half drie naar ons huisje.

Wij verblijven in een 4 - 6 persoons bungalow. Deze zitten met zijn vieren aan elkaar geschakeld en hebben twee slaapkamers op de bovenverdieping.

In de woonkamer heb je nog de mogelijkheid om een bedbank open te klappen tot 2-persoons bed.

Boven bevindt zich ook nog de badkamer. Eén minpuntje (wat ons betreft)….douchen in bad! Ik heb daar zó’n hekel aan.

De keuken is echter van alle moderne gemakken voorzien en een dvd-speler èn digitale televisie zijn ook aanwezig, dus je kunt gewoon je Nederlandse programma’s blijven kijken. Onze jongens hebben echter hun héle voorraad dvd’s van Buurman & Buurman meegenomen….en de buurmannen kijken iedere keer gezellig met ze mee!

Bij aankomst in ons huisje zijn onze bedden al opgemaakt en liggen onze handdoeken al klaar. Evenals een keukensetje, een toilettasje met wat kleine toiletartikelen en een doosje met koffie- en thee. 

De voordelen van een Comfortpakket, hiermee kan je vakantie dus nóg sneller beginnen. Ook staat er een lekker flesje wijn voor ons klaar. Dit zijn echter de ‘benefits of the job’, vermoed ik….proost!

De skischool op struikelafstand

De warming-up voor de skiles!

Op zondag gaan we op pad voor de skilessen van de jongens. De skiklasjes bij de skischool beginnen op zondag of op maandag. Wij beginnen echter altijd pas op maandag en gebruiken de zondag om eerst eens rustig bij te komen van de reis, te wennen en alles dus te regelen. 

Ten eerste moet er skimateriaal gehuurd worden. Hiervoor hoeven we al niet ver, want een kleine vestiging van de Intersport bevindt zich gewoon óp het park, bij de jachthaven.

Vervolgens willen we natuurlijk graag weten wáár de skischool en het kinderland zich bevinden en hoe lang we erover doen om daar te komen, zodat we de volgende ochtend niet voor verrassingen komen te staan.

Nou, maak je geen zorgen: vanaf iedere accommodatie op het park bereik je binnen een paar minuten wandelen het voetgangerstunneltje, dat onder de weg doorloopt.

Gezellig in een skiklasje!

Na dit tunneltje passeer je meteen een supermarkt (ideaal om op de terugweg na het skiën de eventuele benodigde boodschapjes mee te nemen, blijkt al snel).

En meteen hierna volgt alles wat je nodig hebt: een grote vestiging van Intersport, met op de benedenverdieping de skiverhuur èn de skischool, het kinderland, de stoeltjeslift, een zelfbedieningsrestaurant en een paraplubar.

Wij zijn er niet geweest, maar tijdens onze vakantie vond hier één maal een Hollandse avond plaats. Voor de liefhebbers…. Dit geldt overigens ook voor de enige echte Hollandse snackwagen van Lipno, die dagelijks tussen 16.00 - 20.00 uur op het park te vinden is, voor friet en lekkere snacks.

En verder is er een grote centrale parkeerplaats voor iedereen, die van verder weg moet komen…..en dus niet zo slim is om bij Landal Marina Lipno te verblijven!

Toppie!

De skilessen voor de kids

Bijna klaar voor de 'grote' piste!

Ik loop binnen bij de skischool om de skilessen voor mijn jongste zoontje te betalen, die ik vooraf al online gereserveerd heb. Doe dit zéker, want je krijgt dan 15% korting èn je bent verzekerd van een plekje voor je kind.

Ik krijg een knalgeel hesje voor hem om over zijn ski-jack aan te trekken, zodat hij herkenbaar is als leerling van de skischool. Mijn oudste gaat niet naar skiles, die gaat samen met manlief skiën. 

De tijden van de skilessen zijn hier wèl wat anders dan we gewend zijn in Oostenrijk. Boek je een hele dag les (4 uur), dan heeft je kind skiles van 09.00 - 10.45 uur en vervolgens weer van 13.00 - 14.30 uur.

De tussenliggende tijd is bestemd voor kinderen, die een hálve dag skiles volgen (2 uur) van 11.00 - 12.45 uur. Mede door deze best wel bijzondere lestijden èn omdat wij twee uurtjes per dag voor ons zoontje van net vijf op dit moment wel genoeg vinden, kiezen wij dus voor de optie van twee uur per dag. 

Kinderen leren snel....op dag twee al in de stoeltjeslift!

Verder willen wij 's middags ook graag nog andere dingen doen dan alleen maar skiën. Dat kan op deze manier ook nog prima. Bijkomend voordeel: we hoeven ons niet 's ochtends vroeg te haasten....

Je kunt reserveren voor drie tot zes dagen. Er zijn lessen voor kinderen en natuurlijk ook voor volwassenen, zowel groepslessen als privé lessen.

Of, ook heel leuk: familie-lessen. Gezellig op skiles met je eigen gezin! Uiteraard zijn snowboardlessen ook mogelijk.

Het skigebied Lipno telt zo’n 13,5 km piste om te skiën en te snowboarden. Je vindt hier vooral blauwe en een paar rode pistes. In totaal zijn er vier stoeltjesliften.

Het gebied ligt op een hoogte van 710 tot 900 m. Sneeuwkanonnen zijn aanwezig. Het is hier ideaal voor beginners èn voor gezinnen met kinderen! Goed om te weten: voor kinderen tot 6 jaar kost een skipas slechts € 1,-!

Lekker skiën in het zonnetje op een vers pak sneeuw!

Fox de Vos, een skiwedstrijd en avondskiën

Kijk uit, een vos op de transportlift!

Op maandagochtend staan wij dus paraat bij het kinderland (het Fox Park) voor de eerste skiles van onze jongste.

Hier merken wij meteen, dat een wintersport in Tjechië in een klein skigebied niet automatisch betekent, dat het dan ook lekker rustig is. Ik heb nog nooit zó veel gele hesjes bij elkaar gezien!

Ook Nederlanders hebben dit gebied zéker al ontdekt. Wat ons het voordeel oplevert, dat mijn zoontje een Nederlandse skileraar krijgt. Let wel: dit is géén garantie! Die zijn namelijk schaars hier.....

Wie je niet kunt missen in het kinderland, is de mascotte van de skischool: Fox de Vos!

Meerdere malen per dag laat hij zijn gezicht zien, en wandelt hij rond in het kinderland, altijd in voor een praatje, een high-five of een foto. En kijk er ook niet raar van op, als hij ineens op het transportbandje naar boven staat....

Gevorderde kinderen, die gedurende de week het kinderland verlaten en daadwerkelijk van de pistes gaan skiën, brengen met hun skileraar ook een bezoekje aan zijn huisje, verscholen in het bos langs de piste.

Apetrots op zijn skidiploma!

Verder worden er dagelijks activiteiten georganiseerd met Fox de Vos, van een spelletjesmiddag tot een bobsleewedstrijd. Raadpleeg hiervoor de website van de skischool.

Elke week wordt er op donderdagochtend een skiwedstrijd gehouden voor de kids. Eind van de middag volgt er een officiële prijsuitreiking. Voor de snelste drie is er een medaille en een leuke prijs. Alle kinderen krijgen sowieso een diploma. 

Verder kun je hier elke avond van 18.00 - 21.00 uur avondskiën. Het is dan een stuk rustiger en uiteraard heel sfeervol, als de piste mooi verlicht is.

Mijn oudste zoontje heeft dit één avond gedaan met manlief en vond het geweldig! Mede door zijn fascinatie voor lampjes waarschijnlijk.... 

En, waar ik helaas te laat pas achter kwam: bij de skischool kun je ook ritje 'mee op de piste-bully' reserveren! Dagelijks eind van de middag. 

Op de foto met Fox de Vos!

Sjezen in de rodelbaan

En rondje nummer zóveel!!!

Wat je hier ècht moet doen tijdens je vakantie bij Landal Marina Lipno, is de rodelbaan van Lipno. Deze ligt pal achter het kinderland.

Het zijn er eigenlijk twee, die deels langs elkaar heen lopen, maar eentje is alleen in de zomer geopend.

Je kunt losse ritjes kopen of een meer-rittenkaart. Wij kiezen voor het laatste. Gezien de ligging achter het kinderland, kunnen we dan dagelijks na het skiën een paar ritjes maken. Met de Lipno Card krijg je ook nog eens korting en kun je kiezen voor 6+1 gratis of 10+2 gratis.

Mijn jongste zoontje kan er geen genoeg van krijgen en loopt na ieder ritje meteen weer terug naar het opstappunt. 

Samen met papa racen!

Dit in tegenstelling tot mijn oudste zoontje, die juist hélemaal niet van snelheid houdt. Mazzel dus voor de jongste: álle ritjes zijn voor hèm!

Bij de rodelbaan vind je ook nog eens een gezellig restaurantje, sfeervol ingericht met hout. De houtkachel brandt je al tegemoet bij binnenkomst. Type berghutje dus. Een stuk sfeervoller dan het zelfbedieningsrestaurant naast de skiverhuur / skischool.

Buiten rondom het restaurant zijn ook nog eens diverse speeltoestellen voor de kinderen, zoals schommels, glijbanen en een wip. Ook staan er een aantal picknicktafels en een hutje met een houtkachel. Hier mag je ook zelf meegebrachte etenswaren nuttigen.

Lekker spelen in de speeltuin bij de rodelbaan
Proberen papa ervan af te wippen!

Wandelen tussen de boomtoppen

Het Boomkroonpad is niet alleen leuk, maar ook leerzaam

Van ver weg zie je hem al boven de boomtoppen uitsteken: de uitkijktoren van het Boomkroonpad.

Dit pad is bereikbaar met een flinke wandeling vanaf de rodelbaan (circa 30 - 45 minuten). Maar met een paar vermoeide kids na hun skiles kan ik dat niet aanbevelen.

Beter is het om vanaf de centrale parkeerplaats bij het kinderland de skibus naar boven te pakken. Deze rijdt ieder half uur en dan ben je er in vijf minuten.

's Zomers kun je hier overigens ook met de stoeltjeslift naartoe. 's Winters juist níet.

Houd er óók rekening mee, dat het Boomkroonpad 's winters om 16.00 uur al sluit en dat de laatste toegang om 15.00 uur is. Ga dus echt metéén na de skiles of op een dag, dat je niet skiet. Er zit een restaurantje boven, bij de bushalte / stoeltjeslift!

De middag, dat wij gaan, schijnt er een stralend zonnetje. Wèl zijn er die dag al een paar kleine sneeuwbuitjes gevallen, waardoor de takken van de bomen met een dun laagje sneeuw bedekt zijn. Dat begint er al op te lijken.....

Uitdagende hindernissen voor de kids op het Boomkroonpad

Het Boomkroonpad is een mooie wandeling tussen de boomtoppen door van wel 675 meter lang. Onderweg passeer je educatieve borden met informatie over de natuur en de vogels en elf 'adrenalines' voor de kids.

Bewegende hangbruggetjes, loopbalken en andere uitdagingen op grote hoogte. Aan het eind van het pad bereik je de 40 meter hoge toren voor een machtig mooi uitzicht. 

De echte durfals kunnen terug naar beneden met de 52 meter lange buisglijbaan (vanaf 6 jaar, matje verplicht). Mijn jongste van vijf is dus nog te jong en mijn oudste houdt, zoals gezegd, niet van 'snel'.

Wij gaan dus gewoon weer lopend naar beneden. Of beter gezegd: bijna vliegend! Want daar waar we met een stralend zonnetje naar boven gingen.....zo gaan we vooruit geblazen door een sneeuwstorm weer naar beneden! Zou het dan tóch nog gaan gebeuren deze week?!

Díe toren hebben wij bovenop gestaan!

Een sneeuwwitte wereld

Sneeuwpret voor de deur!

En ja hoor.....het gaat inderdaad gebeuren!

Die avond gaat het steeds harder sneeuwen. Als we naar bed gaan, sneeuwt het nog stééds!

En als we de volgende ochtend nieuwsgierig door de gordijnen naar buiten gluren.....zien we Landal Marina Lipno gehuld in een dik pak sneeuw!

Eíndelijk heb ik mijn idyllische plaatje, waar ik zó op had gehoopt.

Oké, het meer is niet bevroren....maar ja, je kunt ook niet alles hebben. Er moet wat te wensen overblijven, toch? Maar áls het bevroren is, kun je ruim 11 km schaatsen.

Een vers pak sneeuw!

De jongens weten in ieder geval niet hoe snel ze zich in hun skipak moeten hijsen, de sleetjes tevoorschijn moeten toveren en naar buiten moeten gaan.

Leuk detail hier: de meeste huisjes liggen op een heuveltje. De kids kunnen dus gewoon vanaf ons eigen terras zó naar beneden roetsjen!

Verder worden er sneeuwballen gegooid, sneeuwengeltjes gemaakt en sneeuwpoppen gebouwd. Papa maakt óók een sneeuwpop. Van het formaat Buurman & Buurman.

De buurmannen worden er dus snel bij gehaald voor een ontmoeting met hun evenbeeld van sneeuw. De dagen èn nachten daarna blijft het lekker door sneeuwen....

Met de buurmannen in de sneeuw!

Plezier in de Bollo Club

Pizza's bakken in de Bollo Club

Verder hebben onze jongens zich uitstekend vermaakt in de Bollo Club. Ik kan jullie vertellen, dat het Fun & Entertainment-team in Tsjechië ècht niet onderdoet voor de Nederlandse animatieteams.

Wat wordt hier veel georganiseerd zeg! En ook nog eens de hele dag door! Van Peuterpret in de ochtend tot een Filmavond of Minidisco in de avond. Voor iedereen zitten er wel leuke activiteiten bij, ook ideaal dus voor de eventuele niet-skiërs.

Om maar een greep uit het assortiment te doen: muffins versieren, koekjes bakken, piratenmunten maken, een koksmuts maken, een kopje verven, en wat dacht je van Olympische Winterspelen met Bollo?

Mijn jongens kiezen voor het maken van een lampion. Aansluitend zou er een Winter Lampionnenparade met Bollo en een kampvuur moeten zijn, maar helaas.....als gevolg van de harde wind, waar heel Europa al een paar weken mee kampt, kan dat helaas niet doorgaan.

Een andere avond gaan mijn jongens zelf pizza's maken in de Bollo Club. Na het versieren kun je ze daar ter plekke laten afbakken en opeten....wij kiezen er echter voor om ze mee naar ons huisje te nemen. We kopen een paar diepvriespizza's voor onszelf erbij in de supermarkt en schuiven ze in ons huisje in onze eigen oven. Zo kunnen we gezellig met zijn viertjes pizza eten! En wij waren niet de enigen met dat idee....

Leuke uitstapjes in de omgeving

Het prachtige stadje Ceský Krumlov

Wil je behalve skiën, rodelen en het Boomkroonpad nog méér leuke uitstapjes maken? Dat kan!

In de directe omgeving vind je diverse mooie kastelen en kloosters, die je kunt bezoeken. 

In het nabijgelegen Frymburk is een Aquarium en een groot zwembad, zowel binnen als buiten. Buiten zwemmen met sneeuw is altijd erg bijzonder. En in de dierentuin in Hluboká vind je wel 300 soorten dieren.

Zelf was ik graag naar Ceský Krumlov gegaan, één van de mooiste stadjes van Tsjechië, naar men zegt. Ook met een kasteel met uitkijktoren, die je kunt beklimmen, voor een prachtig uitzicht over het stadje.

Maar helaas.....tijdens een wintervakantie met zó veel sneeuwpret en skiplezier krijg ik mijn 'mannen' ècht niet mee op stadsbezoek. Wellicht ooit in een andere vakantieperiode? 

Want ook in de zomer is hier meer dan genoeg te doen! Huur zelf een bootje of ga mee met een rondvaart over het Lipnomeer. Uiteraard kun je ook diverse watersporten beoefenen.

Verder zit er naast de ingang van het eerder genoemde Boomkroonpad een hele leuke, houten Avonturenspeeltuin. 's Zomers lopen hier ook geitjes rond! En pal naast de parkeerplaats bij het kinderland ligt ook nog eens een heel gaaf klimpark. Je zult je hier dus niet snel vervelen!

Zwemmen ter afsluiting

Grote lol in de stroomversnelling!

De laatste middag sluiten we de vakantie af in het zwembad. Die dus wèl op het park ligt, maar eigenlijk van de gemeente is. Wij kunnen er vanuit ons huisje bijna kruipend naartoe, zo dichtbij is het.

Even lekker de spiertjes ontspannen na de hele week ínspannen. Mijn jongens vermaken zich volop in de stroomversnelling en op de (kleine) glijbaan. Zèlf vind ik vooral het bubbelbad erg prettig!

Op de terugweg rijden wij wèl overdag. Vrijdagavond al vertrekken zou eigenlijk je laatste dag 'weggooien' betekenen en dat vinden we zonde. De wintersport is al slechts één weekje.

Dus vertrekken wij op zaterdagochtend van Landal Marina Lipno en laten het idyllische plaatje achter ons. Hebben de volgende gasten even mazzel.....

Het idyllische plaatje gaat echter nog even verder. Niet alleen Tjechië, maar ook het stukje Oostenrijk wat we door moeten (denk aan een tolvignet!) en Zuid-Duitsland zijn gehuld in een dik pak sneeuw. Alles wat op de heenweg nog groen was, is nu sneeuwwit.

Buurman en Buurman zitten weer op de achterbank. Mee terug naar Nederland. Ja, die hebben ook enorm genoten van hun weekje in de sneeuw in hun thuisland. A JE TO!!!

De buurmannen in de sneeuw

Overtuigd?! 

Wil jij nu ook wel een weekje op wintersport in Tsjechië? Reserveer gelijk bij:

Cindy’s verblijf bij Landal Marina Lipno werd aangeboden door Landal Skilife.

Het prachtige Lipnomeer....als het bevroren is, kun je hier geweldig schaatsen!
Mijn twee dondersteentjes in de sneeuw!
Voor de durfals....de 52 meter lange glijbaan van het Boomkroonpad!